Arbete från marken | Långtygling

Hej! 
Jag tänkte att jag ska göra några inlägg under kategorin Arbete från marken där jag skriver om tips och inspiration om just markarbete, något som jag finner väldigt roligt och nyttigt
Men något jag märkt av när jag åker ut till kunder och behandlar hästar - väldigt många är dåliga på! Longering är väl det som de flesta gör någon gång ibland.. Men där dör intresset ut sen, kanske för att man inte vet om alla möjligheter som finns, alla olika sätt att kunna arbeta hästen från marken? 
 
Först ut blir Långtygling, något jag tycker är super kul. Sen kommer jag fylla på med lite olika arbetssätt - vissa ovanligare och andra vanligare. 

 
Det kanske inte är så många som vet vad detta är? 
Så tänkte att jag borde förklara vad det är, och kanske varför just jag tycker att det är en alldeles ypperlig träningform (som faktiskt är precis lika roligt som att rida - tycker jag). 
 
Långtygling är ett svenskt ord för Long reining. Eller helt enkelt Långa tyglar! 
För det är ju vad det är, ett par längre tyglar ofta runt 5-6 meter, kan vara vilket material som helst men ofta rep eftersom det kan vara svårt att hitta lädertyglar i denna längd (uppdate: hittade läder här). 
Denna träningsform används bland annat av den spanska ridskolan i wien.  Andra kända namn som kommer upp när man nämner långtygling är Piet Bakker och Ellen Ofstad
 
Vid långtygling befinner man sig vid hästens höft. Tyglarna ska hänga, det vill säga - ingen "kontakt" med bettet som i den engelska ridningen. Utan hela konceptet handlar om att hästen ska lära sig att rama in sig själv och kunna bära sig själv. Detta uppnår man via små signaler, kroppsspråk, röst och tålamod :) 
Vilket huvudlag man använder är helt upp till en själv, ofta ser man både grimmor, träns med och utan bett, repgrimmor osv användas. Det är helt enkelt en smaksak. 
 
Vid långtygling ser du hästen på ett helt annat sätt än när du sitter ovanpå. Men du kan genom kroppen och signaler uppnå samma sak. Det vill säga att det du gör från ryggen kan du göra från marken i långtygling! 
Däremot jobbas hästen inte på volt som i dubbellongering, utan man använder hela ridhuset/ridbanan. Att byta sida är väldigt smidigt med tanke på att du går så nära rumpan, och kan lätt smyga över när man vill påverka från andra hållet. I övrigt är det bara fantasinsom sätter gränser! 
Men i början ligger fokuset mest på rakriktning, tempo och förhållningar - svårare än vad man kanske tror. 
 
Något att ha i baktanke när man börjar med detta, är att lära in röstkomandon för skritt, halt, öka osv. Och själva positionen, många hästar tycker det är lite konstigt med en människa där bakom, att börja lite längre fram och vänja hästen kan vara att föredra - det vill säga bortom sparkläget. 

Vad behöver man ha för utrustning? 
Ett valfritt huvudlag, långa tyglar görs lätt själv av rep,ca 5-6 meter långa. 
Om spö skulle användas, ska detta "peka rakt upp" i innerhanden. Men det optimala är att börja utan. 
 
 *Bild lånad från Hippsons artikel om ämnet, länk finner ni här. Kommentera inlägget här:

Namn:

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Kom ihåg mig?