Medryttare & Att tycka det är kul

 
Igår fick Emelies medryttare prova att rida Valle, då jag behöver lite hjälp att hålla igång honom just i ridningen. 
Det är inte alltid en dans på rosor att ha småbarn och häst! 
 
Det gick väl inte så där super bra. Hon fick knappt fram honom och tillslut så avbröt jag och vi gick ut i stället en sväng. Jag pratade med henne om mina tankar kring det hela och hur vi ska motivera honom, för just nu känns han som en "hjärndöd ridskolehäst som gått på ridskola hela sitt liv". För att förklara det lite fint. 
Det vill säga, skänkeldöv, stum i munnen, och bryr sig inte ett skvatt om att någon sitter på ryggen. Rösthjälper svarar han inte på och spöet viftar han bort med svansen. 
 
Hon var i alla fall väldigt öppen för hur jag tänkte, hur min "lösning" såg ut och hur vi ska få honom att tycka att "wow det här var ju kul" igen. För jag tror att gnistan finns där, men att han antingen har lärt sig att "stänga av" eller helt enkelt blivit utnyttjad av okunnighet.
 
Så nu ligger fokuset på beröm, variation och tempo. Vi ska göra det kul igen att "jobba". Det här märks ju av även från marken, jag blev väldigt chockad över att han inte lyssnade på röstkommandon - som jag är vana att ge. Men då får vi helt enkelt börja om från början :) Mycket uteritter för hennes del i skogen över "stock o sten", busiga turer ute med tempoväxlingar och ja MASSA beröm för minsta lilla - är min melodi. 
 
Efter ridningen kände jag igenom honom igen - något jag gör varje gång jag är i stallet. 
Han mjuk och fin i ryggen och även i bakkärran. Halsen bevittnar felaktig ridning/form då han är spänd i rhomboideus (ovansidan av halsen), trapezius("kappan") och Brachiocephalicus (underhalsmuskeln), vilket jag tog och löste upp lite knutar på igår - skönt tyckte Valle. 
Men ska massera mer ordentligt en dag när Leo inte är med, eftersom det tar lite tid. Kommentera inlägget här:

Namn:

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Kom ihåg mig?