Hästfoder | Granngårdens Betfiber Mix

Heads-up! Detta är alltså ett inlägg om fodret innan jag provat detta, så en recension kommer om någon månad. 
 
Jag är galet nyfiken kring foder, tillskott och näring. Och som många andra söker det allra bästa för min häst, och läser gärna på en hel del om just foder. Sen finns det många spridda skurar, vissa menar att hästen enbart klarar sig på Havre, Betfor och Lusern (plus bra grovfoder), andra fodrar bara med Lusern och mineraler, medans andra köper det dyraste dyraste och ger mängder för att komplitera grovfodret. 
 
Jag anser att Grovfodret är viktigaste källan för energi hos en häst. Därför vill jag ha ett kraftfoder som jag inte behöver ge 2-5 kg av för att täcka "behovet". Nu har jag också bara haft lättfödda hästar så anpassar därför min erfarenhet därifrån.. Och eftersom lättfödda hästar betyder ökad risk för fång och följdsjukdomar, är stärkelsehalten, Energi i MJ och sockerhalten de tre jag tittar allra först på. De ska vara så låga som möjligt. 
Sen kollar jag på råproteinhalten - denna vill jag ha rätt så hög för att slippa fodra extra med lusern. 
Och därefter går jag igenom innehållet i fodret. Och vill ha så få ingredienser (ju renare desto bättre), med bra egenskaper. 
 
Jag kan säga på en gång att de flesta Müsli foder går bort på en gång, RS mustangs Senior foder, och Hippolyt's hesta mix light är de som jag kan sträcka mig till, tack vare innehållet. 
Pellets foder innehåller ofta melass (socker) och annat onödigt för att "hålla ihop" så där måste man läsa innehållet nogrant! Kraffts Groov 125 tycker jag annars har varit helt ok. 
 
Betfiber mix har det mesta av det jag söker, låg stärkelse på 9% och låg sockerhalt på 6 och en "clean" innehållsförteckning där man vet vad allting är utan att behöva googla ;). 
För lättfödda hästar ska man helst leta foder med så låg stärkelsehalt som möjligt gärna max 10%. 
Sen är jag den som gillar uppblötta foder, eftersom jag alltid haft glupska hästar så vill jag i den mån undvika kolik och foderstrupsförstoppning. Långa ätartider är därför a och o. Plus extra vätska är alltid bra. 
För att förtydliga kommer jag alltså inte blanda detta med ett annat kraft foder, utan enbart med mineraler & Grovfoder. 
 
Jag lovar er en uppföljning om någon månad med detta foder, då jag kan ge er lite mer personlig respons på detta! 
 

*Bilder och information från Granngarden.seKommentera inlägget här:

Namn:

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Kom ihåg mig?